2009. március 5., csütörtök

48. Tung Ying Chieh - Bot

Chip Ellis magyarázatát olvashatjátok a képekhez, aki 1974-ben kezdte tanulmányait Dong iskolájában. Tung Hu Ling (Tung Ying Chieh fia) tanítványa, majd 1990-ben első amerikai tanítványa lett Tung Hu Ling fiának, Dong Zeng Chennek. Chip Ellis jelenleg Honoluluban vezet iskolát.

"A következő képek az 1931-ben kiadott Yang Chengfu könyvből valók. A fekete ruhás T'ien Chao Ling, aki mint első számú tanítvány szerepel ebben a könyvben. Fehérben pedig Tung Ying Chieh látható, aki 3. számú tanítványként szerepel.

A képeken a Yang stílusú lándzsa alaptechnikáit mutatják be. Lándzsa helyett botot használnak.

Az tanultuk, hogy a bot a leghaladóbb fegyver, amit legutoljára tanulnak. Ismereteim szerint Tung Ying Chieh nem gyakorolta az összes fegyveres formát csak az egyenes kardot (jian) és a botot (gun).

Az első rész

Az alapvető technikák következnek. Lépésről-lépésre hajtják végre a technikákat lassú és közepes sebességgel. Ezeket arra használják, hogy megismerjék a forma alaptechnikáit.

Szúrás torokra

Szúrás szív vagy bal vállra

Szúrés térdre

Szúrás fejre

Második rész

Ebben a részben a mozdulatok sokkal finomabbak. Mintha körkörösen áramolna a technika, hasonló érzettel, mint a toló kezek gyakorlatnál, lassú és közepes sebességgel. Gyorsabban is lehet gyakorolni. Ezzel a sorozattal a ragadós energia még jobb érzékelését és a boton keresztüli érzékelést lehet fejleszteni.

Harmadik rész

Ebben a sorozatban haladóbbak a mozdulatok. Nagy sebességgel, erőteljesen és pontosan hajtják végre. Mindez megtanít arra, hogyan lehet a boton keresztül energiát közvetíteni és a harci energia fejlesztésében is jelentő szerepe van.

Amikor Randy és én ezeket a sorozatokat gyakoroltuk Honoluluban, egy 8 láb hosszú kerek fenyőrudat használtunk. Ritkán tartott ki a bot egy éjszakán át, általában eltört néhány mozdulat után. Végül a Kamehameha Iskola dombja fölötti erdőből vasfa csemetéket vágtunk, ami megoldotta a problémát. Ezeket a botokat nem tudtuk eltörni. (A vasfa szerkezete annyira sűrű, hogy lesüllyed a vízben. Ezek a botok nagyon nehezek.)

Negyedik rész

A gyakorlás ezen fokán a tanulók elsajátították a mozdulatokat és az energiát. Eljött az ideje, hogy a gyakorlatok egésze által fejlesszék a képességeket. A lenti mozdulatok alapvető előre és hátra irányuló mozdulatokat ábrázolnak, ami egy kontroll alatti, de szabad küzdelmet eredményez. A mozgások keményebbek lesznek, szabadabban kivitelezve.

Ez a szint már veszélyes. Bizalommal kell lenni a partner iránt, és ügyesen kell használni a képességeket, hogy ne okozzanak sérülést egymásnak. Úgy tűnik a bot felerősíti az energiát.


/Forrás: http://www.chipellis.com/Pictures/Spear-Set/spear_set.htm/

Nincsenek megjegyzések: