2009. január 5., hétfő

32. Yang Zhen Ming

Yang Zhen Ming (楊振銘) (1911-1985)

Ismertebb nevén Yang Shou Chung (楊守中) 1911-ben született, Yang Cheng Fu mester legidősebb fiaként. Három öccse volt: az 1922-ben született Yang Zhen Ji, az 1926-ban született Yang Zhendou, és az 1928-ban született Yang Chung Kwok.

Már 8 éves korában nagy érdeklődést mutatva kezdte el gyakorolni a Tai Chi Chuant. Mikor az apja Yang Cheng Fu Shanghai-ba költözött az 1920-as években, valószínűleg, ő is odament ugyanabban az időben. Feljegyzések alapján a nagybátyjával Yang Shou Hou-val is tanult.

14 éves korára már az apja iskolájában segédkezett az oktatásban. 19 éves korára, a feljegyzés szerint, már maga tanította a kormány hivatalnokait. Elutazott Anhui tartományba, majd később Nanjing-ban tanított Tai Chit. Ezután az apjával utazott, Zhejiang, Fujian és Guangdong tartományt érintve.

Miután az apja elhunyt, Yang Shou Chung, aki addigra 26 éves volt, Guangzhou-ban (Canton) maradt tanítani, és addig ott tartózkodott, amíg el nem határozta, hogy Hongkongba költözik 1949-ben, ahol az élete hátralévő részét töltötte. (egyes források szerint a kommunisták elől menekült Hongkongba)

Yang Shou Chung a hongkongi otthona magányában tanított egészen 1985-ben bekövetkezett haláláig. Módszere az volt, hogy a Tai Chi Chuant főként négyszemközti alapon tanította a tanítványainak.

Élete folyamán úgy ismerték, mint, aki keményen, elkötelezve dolgozott azért, hogy a legmagasabb szinten sajátjítsa el családja Tai Chi Chuan művészetét. Teljesen gyakorlottá vált a kard, szablya, lándzsa technikákban. Egy Yang mesterhez közelálló forrás állítja róla, hogy „A térdkalácsát körülvevő ín és szalagrendszer úgy nézett ki, mint a felszíni gyökerek egy tízezer éves tölgyfánál.”
A tanítási filozófiájában, Yang Shou Chung mester nagy hangsúlyt fektetett a Yin és Yang megértésének fontosságára a Tai Chi Chuanban, és a következetes betartására mindig, minden pozícióban és mozdulatban.

Yang Shou Chung-nak három lánya volt, Yeung Tai Yee, Yeung Ma Lee és Yeung Yee Li, akikre a tudását hagyta és jelenleg is oktatják apjuk művészetét.

Yang Shou Chung mester egyúttal átadta tudását a három legközelebbi tanítványának:

Ip Tai Tak-nak (1929-2004) aki, csendesen élve Ázsiában tanított.

Gin Soon Chu-nak, aki az Egyesült Államokban tanít (Boston), és Mestere engedélyével 1969-ben megalapította a Gin Soon Tai Chi Iskolát Észak-Amerikában, a Yang Tai Chi Chuan terjesztése céljából.

Chu King Hung-nak (1945-), aki Nagy Britanniában, Európában tanít és a Nemzetközi Tai Chi Chuan Szövetség (ITCCA) vezetője, amit 1971-ben Mesterével alapított.

Yang Shou Chung 1985-ben, 74 éves korában hunyt el.



/Forrás:

Nincsenek megjegyzések: