2008. november 12., szerda

12. Mijamoto Muszasi


Akinél nagyobb szamuráj még nem született... Mijamoto Muszasi élete és tanításai

Szerző: Városi József, részlet

Mijamoto Muszasit (1584-1645) sokan minden idők legnagyobb japán kardvívójának tartják. Muszasi kétkardos technikájával vált híressé. A kardművészet gyakorlása mellett a mester foglalkozott szobrászattal és festészettel is. Híres és hírhedt kardvívó volt, aki a számtalan, sokszor halálos kimenetelű párbajok alatt sem talált legyőzőre. Tipikus ronin, azaz gazdátlan szamuráj volt, aki csak élete késői szakaszában vált igazi szamurájjá és a kardforgatás egyik stílusának alapító mesterévé. Fokozatosan formálta át magát ösztönös harcosból olyan emberré, aki megszállottan keresi a vallásos önfegyelmet és a természettel való azonosulást. Tudatosan alakította harci képességeit a háborús szolgálat helyett a békeidős jellemépítés eszközévé. Népszerűségének fő forrásai, a halála előtt írt művek: a Go Rin No Sho, az "Öt gyűrű/kör/elem könyve" és a harcosok számára írt viselkedési kódex, a Dokukodo, "Az egyedül járó útja".


Mijamoto Muszasi, teljes nevén Sinmen Muszasi No Kami Fujivara No Genshin Mimaszaka megyei Mijamotóban született 1584-ben, szamuráj családban. Hétévesen árva maradt. Nagybátyja hatására kardvívással kezdett foglalkozni - tizenhárom évesen párbajozott először. Tizenhat évesen elhagyta családját, és vándorútra kelt. Egészen ötvenéves koráig járta az országot, és több száz párbajból és csatából került ki győztesen. Még életében legendává vált: huszonnyolc évesen már híres kardvívó, és még se alapít iskolát, pedig több nemestől is kapott kedvező ajánlatot.

Harmincévesen rádöbbent arra, hogy nem a Stratégia Útjának (harc, háború művészete) ismerete miatt győzedelmeskedett. Ezek után éjt nappal edzett, hogy megértse mi a Stratégia Útjának a lényege. Ötvenévesen, "elérve a Stratégia Útját", kényelemben és megbecsülésben élhetett volna, de ő minderről lemondott, és visszavonult egy hegyi barlangba, meditációnak szentelve idejét. Ebben az időszakban írta meg fő művét, a Go Rin No Sho-t (a Stratégia kézikönyve a kard és az élet csatáiról).


A könyv, mint erre Muszasi többször is utal, csak a harci művészet elkötelezett, töprengő, kereső gyakorlója számára jelenthet segítséget. A könyv nem csak párbajtechnikák gyűjteménye, hanem egy etikai kézikönyvecske, amit a mindennapi elmélkedések és gyakorlások céljára írt.


Wilson, William Scott - A magányos szamuráj
Mijamoto Muszasi - Az öt elem könyve

Josikava Eidzsi

Muszasi I. - A szamuráj útja
Muszasi II. - A háború művészete
Muszasi III. - A kard útja
Muszasi IV. - A Busidó-kód
Muszasi V. - Az élet és a halál útja

Nincsenek megjegyzések: