2009. március 26., csütörtök

51. Kim Ki-duk - Tavasz, nyár, ősz, tél... és tavasz

A helyszín egy szerény kis kunyhó a természet kellős közepén, távol a világtól. Egy idős, buddhista szerzetes éli ebben a békés környezetben mindennapjait, teljes összhangban a természettel. Tapasztalatait és sok év alatt felgyülemlett tudását kis tanítványával próbálja megosztani. A lelkes nebuló lesi mestere minden mozdulatát és ellenvetés nélkül teljesíti minden utasítását. Az évszakok változása az évek múlásával együtt mindig valami változást hoz, a természetben és az emberekben egyaránt. Ahogy a tavasz nyárba csap át, és az engedelmes kisfiúból kamasz lesz, az értékrendek is megváltoznak. Egy fiatal lány érkezése kerül a tanonc figyelmének középpontjába, s a nyár magával hozza az eddig ismeretlent, a vágyat, a szerelmet. A szenvedély hatalma felülkerekedik a fiún, aki a lányt követve otthagyja békés környezetét és a mindennapi emberek világában, a civilizáció kellős közepén találja magát. De ahogy a "természet feje őszbe csavarodik", az immár gyilkos fiatalember visszatér a természet szívébe, ahol menedéket lelhet. Állandóan gyötrő lelkiismeretével csak nagy nehézségek árán sikerül leszámolnia, mestere segítségével pedig elnyeri lelki békéjét. A civilizált emberek világában elkövetett bűneiért azonban az ottani törvények szerint kell felelnie és amint leülte büntetését és a tél ereje győzedelmeskedett a természeten, az idős férfi visszatér az immár lakatlan kunyhóba.

Elhunyt mestere jegyzeteiből elsajátítja a harcművészeteket, a tanítványból mester válik. Az évszakok változása örök körforgás. A természet minden tavasszal újjászületik és elkezdődik egy új élet, hátrahagyva az elmúlt három évszak viszontagságait. A vastag hó alatt megbúvó növények újra életre kelnek, de immár frissen, új célokkal telve. A filmben az emberi lélekbe a tavasszal együtt egy újfajta élet, új kihívások érkeznek és a múltban történtek az idő "hótakarója" alatt új értelmet nyernek.

Kim Ki-duk 99 perces produkciójában nem a párbeszédeken van a hangsúly, a cselekedetek viszik előbbre a történetet. A szerzetest körülvevő lélegzetelállító környezet egy olyan világba repíti a nézőt, amelyben még az emberi értékek dominálnak. Ahol nem a pénz a legnagyobb úr és nincs ok a rohanásra, a stresszre. Jó lenne, ha minden ház kertjében lenne egy ilyen érintetlen, csendes zug, ahova visszavonulhatnának az emberek egy-egy fárasztó nap után. Talán több lenne a mosolygó, nyugodt arc...

A Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz látványos darabja egy elképesztő vizuális tehetségű, utánozhatatlan szimbólumteremtő képességekkel megáldott rendező életművének.





/Forrás :
http://www.sonyclassics.com/spring/
http://www.napvilag.net/film/20080806/tavasz_nyar_osz_teles_tavasz
http://filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=1930/

Nincsenek megjegyzések: