2008. november 6., csütörtök

9. Hold, holdnaptár

A hold a nőiség, a mély érzelmek és a tudattalan jelképe.

Őseinknek egyik legfontosabb időszámító eszköze volt, mert állandó periódusokban történnek változásai. Égi pályája során végigjárja a zodiákus mind a 12 jegyét, ami mindig 27 nap 7 óra 43 perc alatt történik.

Formaváltozása is állandó és így számítható: újholdtól teliholdig 14 nap telik el. A teljes ciklus alatt különböző alakzatokat vesz fel, amiből megállapítható, hogy milyen hatást gyakorol Földünkre. Gondoljunk csak az ár-apály jelenségre, vagy a női ciklusra, ahol is telihold idejére esik a termékeny periódus, újholdra pedig a menstruáció, de ismert dolog a telihold idején észlelhető ingerlékenység is. Ahhoz, hogy az univerzum ritmusával összhangban cselekedjünk nem is szükséges más, mint annak az ismerete, hogy a hold éppen melyik zodiákus jegyben tartózkodik, mert akkor annak az elemnek megfelelő minőséget aktivizálja, helyezi előtérbe. Ezt az adatot az úgynevezett holdnaptárakból lehet megtudni. Feltekintve a holdra szembetűnik és igen értékes információ, az hogy milyen alakzatú éppen, mert nem mindegy, hogy tisztítani vagy táplálni alkalmas időt jelöl. A fogyóhold, azaz C betű formázásakor az energiák kifelé hatnak, vagyis minden olyan dolog könnyedén és tartósan elvégezhető, amely a tisztulást, megszabadulást jelöli. A növőhold, azaz D betű formázásakor pedig az energiák befelé hatnak, vagyis minden olyan dolog végezhető el ilyenkor könnyedén és tartósan, amely a táplálást és növekedést célozza.

Újhold: a hold ciklusa mindig újholddal kezdődik. Ilyenkor csak egy sötét korongot láthatunk az égen. Ez a kiválasztás fő fázisa, a szervezet méregtelenítését ekkor célszerű végezni. Ha fel akarunk hagyni egy rossz szokásunkkal, érdemes újholdkor belekezdeni a dologba, az emberi tudat kitágul és fogékonnyá válik az újrakezdésre, a régi szokások felszámolására.

Növő hold:
a beépítés időszaka, fokozódik a szervezet energiakészlete, elsősorban több pihenésre lenne ilyenkor szükség. Növekvő szakaszban a hold segíti a súlygyarapodást, fokozza az egészségtelen élelmiszerek utáni vágyat. Gondoskodik arról, hogy minden apró "bűn" azonnal észlelhető legyen a mérlegen. Ebben az időszakban különösen fontos az önkontroll: lassan, rendszeresen, kis adagokat fogyasszunk. A nagy adag gyomorproblémához, telítettségi érzéshez, erőtlenséghez vezet. Nemcsak a tápanyagokat, a méreganyagokat (alkohol, nikotin, koffein) is jobban elraktározza a szervezet. Mivel a testi folyamatok is a növekedés, felépítés irányában haladnak, ilyenkor nagyon hatásos minden tápláló, erősítő kúra, ugyanakkor nem érdemes semmilyen, a test egy részének eltávolításával járó beavatkozást (például foghúzás) végezni, mivel a kelleténél jóval több vérzéssel jár. A hold aktív cselekvésre ösztönöz, ilyenkor ajánlatos a spontán tervezés. Kedvező időpont a javaslatok felülvizsgálatára, követelményszintek emelésére, termékeny vállalkozások beindítására. A befogadás, begyűjtés, felhalmozás optimális időszaka. A folyamatok kívülről befelé hatnak. Ezért erre az időszakra időzítsünk minden olyan tevékenységet, ami testünk, lelkünk, szellemünk táplálását szolgálja. Minden sokkal könnyebben és hatékonyan érvényesül ilyenkor. Kozmetikusnál a bőrtáplálás, tetoválás hatékonyabban végezhető el. Edzésen az izmokat növelhetjük.

Telihold:
a telihold időszaka a szemünknek gyönyörű látványt nyújt, de fokozottan érzékenyek vagyunk ekkor. Az energiák szabadon áramlanak kifelé, ezért a legkisebb terhelés is óriási energia veszteséggel jár. Ettől vagyunk fáradékonyak, szélsőségesek. Ilyenkor figyelmetlenségünk miatt több a baleset, a sebek pedig jobban véreznek, nehezebben gyógyulnak. Sok szülés indul el ebben az időben. Az immunrendszer aktivitása csökken és a vérzékenységi hajlam intenzívebb, ekkor nem célszerű műtéteket, orvosi beavatkozásokat végeztetni. A fogászati rendelőkben is megsokszorozódik a betegek száma teliholdkor. Ilyenkor ugyanis gyakrabban kipottyan a tömés, és többeknél intenzív fogfájás is jelentkezik. Különösen telihold idején fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Ha fogyni akar, ebben az időszakban fontos a fegyelmezettség. Az ezen a napon gyűjtött gyógynövények sokkal hatékonyabbak, nagyobb gyógyerőt fejtenek ki, mint amit máskor szednek. A kreatív természeti erők szabadon működnek. Jó kibontakozási lehetőségek nyílnak. Erőteljes ösztönző és izgató érzéseket tapasztalunk.

Fogyó hold:
ez a kiválasztás, a karcsúsítás és méregtelenítés időszaka, javul a szervezet energiafelhasználása, könnyebb fogyni, és ekkorra célszerű az operációkat és fogorvosi kezeléseket is tervezni. Ilyenkor különösen jól sikerülhet a fogyókúra. Az ekkor elkövetett "bűnök" nem éreztetik kínos hatásukat úgy, mint telihold idején. A legtöbb esetben jóval hatásosabbnak bizonyul a fogyó hold idején végzett méregtelenítő kúra, mint egyébként. A fogyókúrát is telihold után 1-2 nappal kezdjük. Az édességet és zsírt ilyenkor nem kívánjuk annyira, mint teliholdnál. Segít a régi szabály: reggelizz, mint egy császár, ebédelj, mint egy király, vacsorázz, mint egy koldus. 19 óra után ne együnk. 16 óra után csak könnyen emészthető ételt fogyasszunk. Különösen hatásos a szénhidrát és a fehérje szétválasztása. Eleinte teljesítőképességünk maximális, ilyenkor minden fontos munkát könnyen elvégezhetünk. Majd ahogy a holdciklus végéhez közeledik, a lazítás, leeresztés, feloldódás ideje következik. A testi, lelki, szellemi erőknek újra fel kel töltődniük. Célszerű mérleget vonni, szükség esetén változtatni (utazás, költözés). Az energiafolyamatok belülről kifelé hatnak, vagyis a kitisztulás, kiengedés, méregtelenítés optimális időszaka. Jó időszak a pihenésre, terhektől való megszabadulásra, átértékelésre, szortírozásra az élet minden területén. A műtétek jobban sikerülnek, a tisztító jellegű házimunkát könnyebben és hatékonyabban végezhetjük el. A nagymosás és a folttisztítás kevesebb mosószert igényel. Kozmetikusnál a bőrtisztítás, epilálás sokkal alaposabb, mint a növő holdnál. Edzésen ez a szálkásítás ideje.

Ajánló és forrás:

Holdnaptár (egyszerű)
Holdnaptár (részlétes)
Hoxa portálja
Ideál magazin
Csillagda

Nincsenek megjegyzések: