2009. január 14., szerda

35. Kim Ki-duk 5. - The Isle (Seom)

A nemzetközi ismertséget a 2000-ben készült, A sziget című darab hozza el a rendezőnek. A szigetben a rendező alkotói védjegyei mind a legfelsőbb fokra emelve jelennek meg. A víz már nem csak szimbólum, hanem színhely is, hiszen egy különös tavon játszódik a történet, ahol úszó házacskákat bérelhetnek a horgászok. E sziget nemcsak menedéket, megnyugvást és kikapcsolódást jelent, hanem kirekesztettséget és száműzöttséget is. Ez a sziget nem a boldogság szigete: ide bujkáló bűnözők, gyilkosok, tivornyázó üzletemberek, titkos szeretők, kurvák és öngyilkosjelöltek járnak. Nyomasztó világ ez, ahol még az éghajlat is barátságtalan: állandóan köd, sötét vagy eső (monszun) ül a tájon, amely mintha szüntelenül sírna, s részvétből a kitaszítottakhoz hasonulna. Az eső és a folyó hidege csontig hatol, az állandó nedvesség befészkeli magát még a bőr alá is, és mindent kikezd. E folyószakasz a teljes elszigeteltség és kirekesztettség színtere.

A telep üzemeltetője egy különös, hallgatag nő (Hee-Jin), aki csónakjával szállítja a vendégeket, élelmet visz nekik, s ha kell kurvákat is, alkalmanként pedig maga is nyújt szexuális szolgáltatást. Ez az ismeretlen bűn miatt megbélyegzett s száműzetésbe és némaságba vonult nő teljes elszigeteltségében sajátos világot épít ki magának az isten háta mögött: titkos irányítójává és mindenhatójává válik territóriumának. Ez az ő birodalma, ahol mindent megfigyel, kézben tart és titkon igazságot szolgáltat - megment és megbüntet, megtorol és rabul ejt. A horgásztó vize akkor kezd egyre több vérrel keveredni, amikor megérkezik Hun-Shik, az exrendőr, aki egy gyilkosságot követően a rendőrség elől menekülve akar elrejtőzni, illetve öngyilkosságot elkövetni e távoli helyen. Hee-Jin, a tó hallgatag és bosszúálló szelleme megakadályozza a férfi öngyilkossági kísérletét, akinek önpusztító hajlama azonban nem lankad, bizonysága ennek a hírhedt jelenet, amelyben maréknyi, horgászzsinórra kötözött horgot nyel le.

A film egészét a kibékíthetetlennek látszó ellentétek összekapcsolása jellemzi: véres, horrorisztikus jelenetek a szinte már giccses szépségű környezetben, borzalmat és komikumot ötvöző groteszk (az egyik horgász megszakítja a közösülést, mert kapása van). Ugyancsak sajátos szimbiózisban látjuk a szexualitást és a halált, a férfi-nő kapcsolatban a kegyetlenséget és az együttműködést. Ebben a mitikus, világtól elzárt környezetben a normalitás és az őrület fogalmai is lassan összemosódnak, a nyelvi kommunikáció szerepét a túlfűtött, animális szexualitás veszi át. Az igazi szörnyűségek tulajdonképpen mindig képen kívül maradnak, de ettől nem válnak elviselhetőbbé.




/Forrás:
Vincze Teréz - A vizek démonai
http://www.iif.hu:8080/2001/articles/films/kimkiduk.hu.html/

Nincsenek megjegyzések: