2009. március 23., hétfő

50. Wang Yongquan

Wang Yongquan (1904-1984), (Wang Zaishan) már gyermekkorában érdeklődött a harcművészetek iránt és 7 évesen "Buku"-t (birkózás Mandzsu nyelven) kezdett tanulni, amitől a jó testalkat mellett erős és energikus mozgásra tett szert. 8 évesen gyakran elkísérte apját Yangék házába. Apja Yang Jianhou és Yang Shaohou tanítványa volt. Yongquan éles eszű, derűs gyerek volt, akit Mr. Jianhou kedvelt és megengedte neki, hogy megtanulja a Yang család harcművészetét. Mr. Jianhou megparancsolta neki, hogy fogadja el Yang Chengfut, Jianhou 3. fiát, Mestereként. Ettől kezdve apjával gyakran mentek Yang házába, ami a főváros nyugati részén volt, harcművészetet tanulni.

Yonquant az apja gyakran küldte segíteni Yangékhoz a háztartási ügyekben miközben gyakran hallotta Jianhou és Shaohou (apát és fiát) eszmecseréjét a harci technikákról. Shaohou néha lelkesedésében megkérte Yongquant, hogy tegyék össze a kezüket, hogy megérezze az erejét; Yongquannak jó alapjai voltak a "Buku"-ban, tudta, hogyan kell esni ezért nem volt mitől tartania és minden alkalommal, amikor Shaohou a "Gongfu Nagybácsija" gyors és vad erejétől a földre került, azonnal felállt és várta, hogy Shaohou ismét bemutassa képességét; ezen tulajdonsága miatt Shaohou különösen kedvelte. (A Gongfu közössében, mint egy családban Yang Chengfu volt Wang Yongquan Mestere, apja - Shaohou Chengfu idősebb testvére volt és Wang "Shibo"-ja, Gongfu Nagybácsija)

Shaohout ebben az időben "Mr. Nagy"-nak is hívták, támadásait könyörület nélkül vitelezte ki, brutális ereje, rosszindulatú harcmodora miatt vált "híressé". Akik megérezték ezt az erőt és Shaohou a levegőbe repítette őket, félelemmel telve és nem szívesen közeledtek ismét hozzá. Yongquan továbbra is gyakorolt Shaohouval, hogy megérezze az ereje irányát (Jin), erősségét és időzítését, még akkor is, ha megütve a földön kötött ki. Érezhette az erőt, de nem merte megkérdezni, hogy milyen erő az. Yongquan az évek alatt szinte észrevétlenül a hallottak és a látottak hatására képessé vált, hogy megértse a tapasztaltakat. Emiatt és azért mert Mr. Jianhou és később apja tanításaiban részesült, Mr. Yongquan megkapta a Yang családi vonal teljes továbbadását, a Belső Munka (Nei Gong), Erő irányok (Jin Fa) területén és magas megértésre tett szert a Lökő kezekben (Rou Shou).

Utána a későbbi évtizedekben folyamatosan gyakorolta az Old Six Routines (Lao Liu Lu) gyakorlatot, amit apjával együtt Mr. Jianhoutól tanult; a mozdulatok, amiket tanult különböztek attól, amit a Mestere, Yang Chengfu tanított.

1926-tól haláláig oktatta a TaiJiQuan művészetét.






/Forrás:http://www.chinafrominside.com/ma/taiji/weishuren1.html/

Nincsenek megjegyzések: