2009. január 25., vasárnap

40. Holdújév - III.

A kí­nai Újév az Újhold első napjával kezdődik és tizenöt nappal később, teliholdkor, fejeződik be. A tizenötödik napot Lampion Fesztiválnak hí­vják, naplemente után kezdődik az ünneplés, amikor meggyúlnak a szerte kiaggatott lampionok és az emberek felvonulnak az utcákon, a kezükben botra akasztott lampionokkal.

A kínai kalendáriumot a Hold és a Nap mozgásának a kombinációja alapján kalkulálják. A holdciklus körülbelül 29.5 nap hosszú. Helyrehozandó az eltolódást, a kí­naiak időnként beillesztenek egy-egy extra évet a kalendáriumba, összesen hét alkalommal egy 19 éves ciklus folyamán. Ez ugyanolyan, mint ahogy mi teszünk egy extra napot négy évenként a február hónap végére. Viszont ez az oka annak, hogy a Nap alapú kalendárium szerint a kí­nai Újév mindig más dátumra esik.

Újév estéje és az újév első napja családi ünnep, minőségileg a keresztény Karácsonyhoz hasonlítható a fontossága. A régi tradiciók erősen vallásos alapokra utalnak, annak idején az ünneplések központjában a Mennyet és Földet megtisztelő templomi ceremóniák álltak, sőt még régebbi gyökerekre utalnak a házi isteneket és az ősöket megtisztelő otthoni ceremóniák.

Az ősök tiszteletére bemutatott áldozat, a ritusok legfontosabbja, kapcsolatot teremt a családok élő és a már elhalálozott generációi között. Az eltávozott ősökről és rokonokról nagy tisztelettel emlékeznek ma is meg, hisz ők azok, akik megalapozták a család jelen és jövőbeli pozicióját.

A Újév előesti nagyvacsora az ősök tiszteletére készül. A hagyományok szerint akkor az ősök, láthatatlanul bár, de jelen vannak, s az élő családtagokkal együtt ünneplik az Újév kezdetét. A vacsora neve, wei lu, szószerint azt jelenti, hogy "körül ülni a háztüzet". A családi összetartás jelképe, megtisztelve az elmúlt generációk hosszú láncát, aminek a legutolsó szeme a jelenben élő család.

Az újévi ünneplés tizenöt napja

Az újév első napján szeretettel fogadják az Ég és Föld isteneit. Sokan aznap nem esznek húst, hanem egy vegetáriánus egytál étel a hagyományos ebéd, szerintük ez hosszú és boldog életet biztosít.
A második napon tovább folytatódik az ősökre emlékezés, de a kutyákkal is különösen jól bánnak aznap, mert a legendák szerint azon a napon teremtette Isten őket, tehát az minden kutya születésnapja.
A harmadik és negyedik napon a vejeknek kell tiszteletüket tenniük az anyósuknál, apósuknál.
Az ötödik nap neve pu wu. A napot az emberek otthonukban töltik, a Vagyon Istenét fogadják a házukban. Ilyenkor nem illik látogatóba menni, mert az rossz szerencsét jelentene mindkét résznek.
Hatodiktól a tizedik napig nagy partizások folynak, akkor illik meglátogatni minél több rokont, barátot és ismerőst. A vallásosak a szentélyeket is látogatják, ahol egészségért és jó megélhetésért imádkoznak.
Az Újév hetedik napja a földművesek ünnepe. Ilyenkor kiállí­tják a termékeiket és speciális italokkal ünneplik meg az alkalmat, amiket hét különféle zöldséggel, fűszernövénnyel kell készíteni. A vallás szerint az embert is a hetedik napon teremtette az Isten. Ezen a napon hagyományosan hosszú szálú laskát szokás enni, ami a hosszú életet jelképezi, azaz biztosí­tja, valamint nyers halszeletekkel készült ételeket, ami viszont szerencsét hoz.
Nyolcadik nap este újból van egy családi vacsora, ami egy éjféli imaszertartással végződik, Tian Gong-hoz, a Mennyek Istenéhez, imádkoznak.
A kilencedik napon a legendás Jáde Császárnak mutatnak be áldozatot.
A következő három napon tovább folytatódnak a családi és baráti partik. Tekintettel a sok gazdag étel fogyasztására az elmúlt hetekben, a tizenharmadik napon általában fogyókúráznak, vagyis egyszerű rizses ételeket esznek mustárlevélből készűlt főzelékkel.
A tizennegyedik nap a Lampion Fesztiválra való előkészületekkel telik, amit az utolsó, tizenötödik, napon ünnepelnek. Kidíszí­tik a házak elejét, előkészítik a petárdákat és a karókon hordozható lámpákat a parádéra.
Ezt a tizenötödik napot, a Shang Yuan Fesztivált, második Újévnek is lehet tekinteni. A város főterén lampion versenyt rendeznek, amire a nyerni akarók szebbnél szebb csodás lampionnal iratkoznak fel. Az est fénypontja pedig egy gyönyörű tűzijáték. Késő éjszakáig sétálnak az emberek és nevetve próbálják megfejteni a sokak lampionjáról lógó szójátékos rejtvényeket

/Forrás:
http://kina.mconet.biz/index.php?action=fullnews&id=283356&category=1095/

Nincsenek megjegyzések: