2009. február 10., kedd

43. Fu Zhongwen

Fu Zhongwen (1903-1994) a Tai Chi Chuan tiszteletre méltó Mestere és író volt. Gyermekkora óta Yang Chengfu tanítványa volt és miután elvette Zou Kuei Chenget, Yang Chien Hou dédunokáját, a család tagjává vált.

Yongnianban született, Hebei tartományban. Mielőtt 9 évesen Yang Chengfu tanítványa lett sokat nézte a Tai Chit gyakorló embereket és megpróbálta utánozni a mozdulataikat. Zhongwen igyekezete és szorgalma gyors fejlődést eredményezett mind tudásban, mind pedig a tanultak megértésében.

Amint serdülő korba lépett Yang Chengfuval együtt utazta körbe Kínát, Wuhantól-Guangzhouig, bemutatva a Tai Chit és segített az út alatt az oktatásban is. Yang Chengfu tanított és Fu Zhongwen bemutatta. Gyakran fogadta el más harcművészeti stílusok képviselőjének kihívását és egyetlen egyszer sem veszített, megvédve és megerősítve Mestere becsületét.

Mestere kérésére gyakran képviselte őt lökőkéz versenyeken és kiérdemelte a legyőzhetetlen ellenfél címet. Gyakorlótársai körében olyan tiszteletnek örvendett, hogy Yang Chengfu első tanítványa, Chen Wei Ming, Mestere halála után levélben ismerte el Zhongwen munkájának pontosságát és kiválóságát, mellyel visszatükrözte Mesterük művészetét.

1944-ben Fu Zhongwen megalapította a Yongnian Tai Chi Szövetséget, hogy folytassa Mestere munkáját és elérhetővé tegye a Tai Chit minden ember számára. A Szövetség mottójául: szorgalmat, kitartást, tiszteletet és őszinteséget választott. Azért választotta a Yongninan nevet, mert az kínaiul hosszú életet jelent és a fő célja a Szövetség megalapításával az volt, hogy az emberek a Tai Chi gyakorlása révén hosszabb életet élhessenek.

Fu Zhongwen hajlandó volt bárkinek ingyen tanítani, aki Tai Chit szeretett volna tanulni; az egyetlen haszon számára az a tudat, hogy az emberek egészségesebbé válnak a Tai Chi gyakorlásától. Fu Zhongwen igazi öröksége a Tai Chi világnak.

Fu Zhongwen az egész életét a gyakorlásnak és az oktatásnak szentelte. "Kína 100 Élő Kincse" közé választották, ezért volt a harcművész világ és családja számára végtelenül szomorú, amikor 92 éves korában Shanghaiban elhunyt.

Munkáját fia, Fu Sheng Yuan (1931-) folytatja.

Nincsenek megjegyzések: