2009. március 3., kedd

47. Tung Ying Chieh

Tung Ying Chieh (Dong Yingjie, pinyin, 1897-1961) Nagymester Hebei tartomány Ren megyéjében született. Keresztneve eredetileg "Wen Ke" volt, de később "Ying Kit"-ként ismerték. Harcművészeti tanulmányait Liu Ying Shounál kezdte, majd később Liu beajánlotta Li Zenhuihoz, aki a híres Taiji Mester volt Guang Fuban. Majd mellette évekig a Taiji Hao Iskoláját is tanulta Li Xiangyuan vezetése alatt, aki a jól ismert Hao Weizhen tanítványa volt.

Később hallotta Yang Chengfu hírét, aki a Taiji Yang Iskolájának vezetőjeként Pekingben tanított. Lenyűgözve tudásától próbált a diákjává válni és nagyon lelkes tanítványa lett. Yang nagyon elégedett volt vele és magával vitte utazásai során, majd létrehozta a "Zhi Rou Taijiquan Society"-t 1926-ban Shanghaiban és a "Nanjing Central Martial Arts Gymnasium"-ot 1928-ban Nankingban. Abban a 10 évben ő volt Yang fő instruktora.

Tung Mester nemcsak a harcművészetekben jeleskedett, de tapasztalt professzora volt az irodalomnak és a művészi fogalmazásnak. Főmunkatársa volt Yang híres könyvének, "Applications Of Taijiquan" amit 1931-ben adott ki a Commersial Press.

1934-ben Yang Mester Guangzhouba hívták tanítani. Yang elvitte Tungot és idősebb fiát Shouzhongot. Sajnos nehézséget okozott neki az akklimatizáció, így fiával visszatért Shanghaiba. Megkérte Tungot, hogy maradjon és rábízta a tanítást. Yang Nagymester a következő évben meghalt.

1936-ban Tung Mestert felkérték, hogy Hong Kongban tanítson, ahol megalapította a híres "Tung Ying Kit Taichichuan Gymnasium"-ot tovább erősítve a Yang stílusú Taijiquant.

1941-ben, amikor a Japánok elfoglalták Hong Kongot, Tung Mester Macauba költözött és ott is alapított egy Taiji Iskolát. 1945-ben a háború után visszatért Hong Kongba és magához hívatta 3 fiát, (Hu Ling, Jinling, Jinbao) hogy segítsenek a Taijiquan oktatásában. A sok év alapos tanulása, mély megértése és gazdag tapasztalata alapján Tung megírta klasszikus művét "The Meaning And Significance Of The Taichichuan" címmel, amelyben saját gondolatait is közzétette . A könyv azonnal siker lett és széles körben vásárolták.

Neve legendaként terjedt a Taiji művészetében és Távol-Kelet minden részéről meghívásokat kapott. Későbbi éveiben beutazta Thaiföldet, Szingapúrt és Malajziát hirdetve és tanítva a Tai Chit és Iskolákat alapított a fővárosokban. A legidősebb fia, Hu Ling, és később unokája, Kai Ying felváltva folytatták apjuk munkáját ezekben az iskolákban.

Tung Mester 1961-ben eltávozott és hírneve örökségként maradt ránk. Ennek fenntartásában sikeresen segített fia Hu Ling Hawaii-on, lánya Jasmine Mood Lay Hong Kongban, és unokája Kai Ying és Zengchen Los Angelesben és Hawaii-on, illetve ők ketten Európa különböző városaiban.

/Forrás: http://www.tungkaiying.com/tung_ying_chieh.shtml/

Nincsenek megjegyzések: