2008. november 4., kedd

6. Cheng Man-ching 2.

Még két videó a Professzorról, az első egy összeállítás, amiben megtalálható a pusztakezes forma, kard, páros kard és a toló kezek gyakorlása. A második videót Robert Smith kommentálja, aki tanítványa volt Chengnek és az alábbi sorokat tőle idézem.

"Cheng a brit nagykövetségen bemutatót tartott, de vékonysága miatt többen kinevették. A vele fellépő személy ekkor a közönséghez fordult és a nevetőkhöz fordulva mondta: ha ki akarják próbálni, csak jöjjenek. A válasz nem érte váratlanul. A legnagyobb fickó odament Chenghez és kérdezte, hogy milyen küzdelemfajtát szeret a legjobban. Cheng így válaszolt: "Amit akar". Az angol mintegy tíz láb távolságról meglendítette a bal öklét Cheng felé, de Cheng közömbösítette az ütést és fellökte támadóját. Az angol felugrott és bal kézzel ütött, de az eredmény ugyanaz lett. Aztán mivel már nagyon mérges volt, mindkét öklét a kis ember arcába akarta vágni, de Cheng elkerülte a támadást és a jobb tenyerét a nagy ember hóna alá téve, mintegy tíz lábnyira ellökte és követve az egyensúlyát vesztett testet az emelvény széléig, visszafogta, nehogy leessen, ami komoly sérüléseket okozott volna."



"Nem szabad azt mondani, hogy a Tai Chi nem igényel erőfeszítést. De igen. Teljes odaadó hit szükséges hozzá. Egyszer megkérdeztem Chenget, miért nem tudta egyetlen tanítványa sem képességeiben utolérni őt. Tömör válasza így hangzott: "nincs hitük". Hit, miben? Egyszerűen két alapelvben: az ellazulásban és a súlypont lesüllyesztésében, abban, hogy soha ne álljanak ellen és finoman mindig kapcsolódjanak az ellenfélhez."



/Forrás: Robert Smith - A Kínai Box/

Nincsenek megjegyzések: