2009. február 24., kedd

45. Chen Weiming

Chen Weiming, professzor, Taijiquan Mester és szerző volt. Születési neve, Chen Zengze, is ismert volt, de Weiming írói néven vált ismertté. Chen művelt családból származott a Hebei tartománybeli Qishuiból. A dédapja híres professzor volt, az anyja pedig képzett volt a kalligráfia területén. Mint a többi fiú Chen is a tanulmányi vizsgákra készülve, kínai klasszikusokat, kalligráfiát, esszé írást és költészetet tanult. 1902-ben középfokú "Juren" vizsgát tett, majd munkát is kapott a Qing Történelmi Hivatalban. Mindkét testvére professzor és szerző lett.

Harcművészeti tanulmányait Sun Lutangnál kezdte, akinél Xingyit és Baguat tanult. Taijiquan tanulmányait Yang Chengfunál kezdte, aki Yang Luchan, a Yang családi vonal alapítójának az unokája volt.

1925-ben elköltözött Shanghaiba és megalapította a Zhi Ruo Taijiquan Szövetséget.

Chen 3 könyvben foglalta írásba Yang Chengfu tanításait: "Taijiquan shu", "Taiji jian", Taijiquan da wen". Ezek a könyvek nemcsak tartalmuk miatt váltak jelentőssé, hanem azért, mert az első olyan könyvek közé tartoztak, amit tömegesen adtak ki. Írói neve, Chen Zengze, alatt több tudományos könyvet is írt. Sun Lutang és Zhen Manqing könyveinek az előszavát is ő írta.

Tanításain keresztül nem tett szert nagy számú tanítványra, mint Dong Yingjie és Zhen Manqing, de a könyvei fontos referenciák maradtak az 1900-as évek elején a Taijiquanról.



/Forrás:
http://plymarch.blogspot.com/2008/10/chen-weiming.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Juren/

Nincsenek megjegyzések: